Rumslig gestaltning då?
- Linnea Bodin
- 10 mars 2015
- 2 min läsning

Jag beskrev kort för er tidigare vad informationsdesign är, nu tänkte jag kort gå in på vad som gör just min inriktning, rumslig gestaltning, till den roligaste!
De allra flesta i klassen har i grunden ett stort intresse för inredning och form, och det kanske var en av de största anledningarna tills att vi drogs till den här utbildningen. Men vi får lära oss helt andra saker än att inreda och fluffa kuddar. Inreda ett rum hemma kan vem som helst ge sig in på utan utbildning, hur resultatet ibland kan bli, ska jag låta vara osagt. I och med att vi har vår grund i informationsdesign så har vi alltid människan i fokus, vad vi än gör. Vilket många tror är en självklarhet, och igen, nej det är det inte! Vilket är synd, men ser man det från den positiva sidan så finns det mycket som vi rumsliga gestaltare kan gå in och förbättra! Av skolan får vi verktyg och kunskap för att optimera miljöer för olika ändamål och mottagare, främst offentliga miljöer. I inriktningskurserna har vi mycket praktiska inslag och får bland annat lära oss 3D-program och grafisk form för att kunna presentera oss och våra idéer på bästa sätt. Vi har även specifika kurser som till exempel konstruktion och material, ljus och även en kurs i rumsligheter utomhus. Vi får en kontroll över designprocessen och även vår egna arbetsprocess redan i utbildningen, vilket jag tror många andra designyrken varseblir senare i yrkeslivet.
I dagens samhälle skulle jag våga påstå att vi omges av information överallt, på gott och ont. I bild och text i tunnelbanan, matbutiken men även ute på en promenad på stan. Det finns något som alla dessa har gemensant och det är att de alltid existerar i någon form av rumslighet, och det är där vi kommer in i bilden. Som rumsliga gestaltare knyter vi ihop säcken och med hjälp av våra kunskaper försöker vi se till att bild, text och rum alltid samarbetar, och så att du kan hitta och orientera dig utan att känna dig dum! Färdigutbildade ser nog allas vardag lite olika ut med olika typer uppdrag, beroende på vad man väljer att specialisera sig på. Jag tror att många äventyr väntar!
Personligen har jag vetat länge att jag vill arbeta med och för människor i någon form, och har funderat på en mängd olika yrken där det skulle kunna bli möjligt. Det var också därför det dröjde lite innan jag slog mig till rätta och började studera. Nu har jag hittat mitt drömyrke, att arbeta med rum för att skapa bättre miljöer för människor att vistas i. Bort med bullriga, ofunktionella miljöer med belysning som ger huvudvärk. Bort med miljöer som får folk att känna sig disorienterade och förvirrade. Jag vill få miljöer att kännas självklara, att man inte tänker på något speciellt i rumsligheter, utan det bara funkar och man känner sig bekväm. Då känner jag att jag har lyckats.
Nu ska jag ta och bege mig mot en gästföreläsning om ljuskällor i skolan som ska bli mycket spännande, ha det så bra!
Comments